Intermediair discusses Deedmob's and founder Boudewijn's accomplishments.
Deedmob is een sociaal platform dat vrijwilligers verbindt met goede doelen en bedrijven met interesse in vrijwilligerswerk. Boudewijn Wijnands richtte het op met bevriende talenten uit Oxford.
‘Mijn ouders hebben mij gestimuleerd iets voor de samenleving te doen, maar veel belangrijker was dat ik twee jaar geleden bij de Europese Commissie zat, Brexit plaatsvond en allerlei populistische verkiezingswinsten in de lucht hingen. Je zag veel onzekerheden in de samenleving. Hoe ziet die welvaartsstaat er over dertig jaar uit? Is die dan onbetaalbaar?
‘Banen verdwijnen door globalisering en technologische veranderingen, er is klimaatverandering. Allemaal onderwerpen waar de overheid weinig grip op heeft. Veel problemen worden bij de sociale sector neergelegd. Die moet het maar opvangen. Daar werken vaak idealistische mensen die hier niet klaar voor zijn. Ze hebben kleine budgetten, zijn minder zakelijk ingesteld en gebruiken weinig technologie. Om mij heen zie ik steeds meer social awareness: naast je baan iets voor de samenleving betekenen. Als het maar impact heeft en sociaal is.
‘Die elementen brachten ons samen bij vrijwilligerswerk. Deedmob wil vrijwilligerswerk stimuleren, technologische tools gratis aanbieden aan sociale organisaties en grote bedrijven aanzetten tot corporate volunteering plus de overheid bijstaan om mensen in een bijstandssituatie aan een baan te helpen. Dat laatste is ons verdienmodel.’
‘Dat de samenleving niet klaar is voor de problemen van de 21ste eeuw. Wij hebben een sociale verplichting ons in te zetten voor de samenleving op een moderne manier. Red Bull kan huizen gaan schilderen in een achterstandswijk, maar ook hun marketingexpertise inzetten om thuiszorgorganisatie Cordaan te helpen met hun imago. Met onze technologie willen we het dorp van de 21ste eeuw creëren. Dat is een noodzaak.
‘Ik ben optimistisch gestemd over de toekomst, maar verwacht een tussenperiode waarin we niet iedereen kunnen omscholen. We gaan naar een samenleving met deels betaald werk en deels familiewerk. Daarvoor moeten we de samenleving opnieuw inrichten en dat kan goed met nieuwe technologie. Dat is Deedmob. Als we alle instituten en individuen kunnen verbinden aan die zorgkant krijgen we ook echt een leukere samenleving.’
Hoe verklaar je het snelle succes van jullie platform, met 850 duizend vrijwilligers over de hele wereld, 550 goede doelen en samenwerking met grote bedrijven?
‘Een heel sterk team. Het draait zeker niet alleen om mij. Ik zeg altijd: if you’re the smartest person in the room, get out of the room. En: if you’re not God, use statistics. Het hele team heeft op Oxford gezeten en is veel slimmer dan ik. Co-founder David heeft computerwetenschappen en filosofie gestudeerd. Hij heeft veel skills die ik niet heb. En de tijd is er klaar voor. Vijftig jaar geleden zou men ons als hippies zien, nu wordt het als sociaal ervaren dat je iets goeds doet voor de planeet.
‘Als jonge professional zou je normaal gesproken bij een Shell of Goldman Sachs gaan werken, maar nu ben je dan bijna een loser, want je hebt al die informatie over wat die bedrijven doen. Ze doen ongetwijfeld ook goede dingen, maar als je de problemen om je heen ziet, zet dan je beste krachten en talenten in om klimaatverandering op te lossen, de welvaartsstaat te redden of ouderen een respectvolle laatste levensfase te geven.’
‘Ik werd vierde van de 25 genomineerden. Het FD selecteerde mij als een van de 50 talenten van 2018. Ik zit bij de Duurzame Jonge 100 en in de denktank Denkwerk met Hans Wijers, Frans Blom en Feike Sijbesma om de langetermijnproblemen van Nederland op te lossen. Dat is allemaal leuk en eervol, maar we hebben naar mijn idee nog niets bereikt. Er is nog een lange weg te gaan. Het is eerder een bevestiging dat we op de goede weg zitten.
‘De problemen oplossen lukt beter buiten dan binnen de politiek. Langetermijnoplossingen zijn niet de sterkste kwaliteit van het huidige democratische stelsel. De grote onderwerpen van deze tijd, kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en toekomst van werk, hebben een ander soort denkvermogen nodig dan de huidige politiek die alleen bezig is met wat morgen in de krant staat.’